Έφτασε και ο Μάιος

Πρωτομαγιά

Αν και ο δεύτερος μήνας της άνοιξης, είναι αυτός με τον οποίο γιορτάζεται ο ερχομός της. Ο Μάης πήρε το όνομά του από τη Μαία, μητέρα του θεού Ερμή ή από τη ρωμαϊκή θεότητα Μάγια. Ήταν μήνας αφιερωμένος στον έρωτα, τη γονιμότητα, την ανθοφορία και την αναγέννηση. Έτσι τόσο στην αρχαιότητα, αλλά και προ-Χριστιανικά, το Μάιο λάμβαναν χώρα γιορτές που είχαν θρησκευτικό, αλλά και φυσιολατρικό χαρακτήρα. Λουλούδια, κλαδιά, φρούτα, φωτιές και χοροί γύρω από αυτές επιστρατεύονταν για καλή τύχη, αποχαιρετισμό του χειμώνα και λατρεία του έρωτα και της άνοιξης. Με την εξάπλωση του Χριστιανισμού οι εορτασμοί έχασαν τη θρησκευτική τους διάσταση και η Πρωτομαγιά παρέμεινε ως γιορτή των λουλουδιών (τουλάχιστον στη χώρα μας).

Όμως εκτός από γιορτή των λουλουδιών, η πρώτη του Μάη, έχει καθιερωθεί και ως εργατική πρωτομαγιά (στην Ελλάδα πρόκειται για μέρα απεργίας) προς τιμήν του εργατικού κινήματος και των θυμάτων του. Η ημερομηνία επιλέχθηκε λόγω των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στο Σικάγο το 1886, όταν η ειρηνική διαδήλωση με κύριο αίτημα την οχτάωρη εργασία, ξέφυγε από τον έλεγχο και κατέληξε σε αιματοχυσία.

 

Καλή Πρωτομαγιά, λοιπόν. Δείτε το σαν μία ευκαιρία να βγείτε από τη ρουτίνα σας. Ελάτε σε επαφή με τη φύση, γιορτάστε με ένα μπουκέτο λουλούδια ή το παραδοσιακό στεφάνι. Καλό μήνα!

Σύνδεσμοι

Τραγούδι εβδομάδας πρωτομαγιάς 2017

Πατήσια – Γιορτή λουλουδιών

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το:
0

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.