Φρόντισε το παιδί που κρύβεις μέσα σου

Παγκόσμια ημέρα των Δικαιωμάτων των Παιδιών

Η 20ή Νοέμβρη καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ για να τιμήσει τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των παιδιών. Είναι ένα κείμενο που, εκτός από τις ΗΠΑ και τη Σομαλία, έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη παγκοσμίως. Αλλά σήμερα δε θέλω να γράψω γι’αυτό. Θα βγουν πάρα πολλά άρθρα ή θα αναδημοσιευτούν παλαιότερα, που θα ασχολούνται με αυτό το θέμα. Και είναι πολύ σημαντικό το πόσο σεβόμαστε τα δικαιώματα των παιδιών και κατά πόσο τους προσφέρουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ευκαιρίες, συνθήκες για να αναπτυχθούν με ασφάλεια και να αναπτύξουν τη δική τους σεβαστή προσωπικότητα.

inner child

Σήμερα, όμως, νιώθω την ανάγκη να νταντέψω το παιδί που ζει μέσα μου. Ένα παιδί που οι γονείς μου φρόντισαν και ανέθρεψαν όπως εκείνοι έκριναν καλύτερα και που το ανέλαβα -χωρίς να το ξέρω- σε κάποια φάση της ζωής μου. Κάπου εκεί, στη φάση του “απογαλακτισμού”, ξεκίνησε η σταδιακή και σταθερή παραμέλησή του. Αυτό το παιδί, κρύφτηκε πίσω από υποχρεώσεις, κοινωνικά στερεότυπα, κανόνες και παρανοήσεις τους. Συρρικνώθηκε βαθιά μέσα μου και έγινε μια κουκκίδα. Αλλά δεν αδράνησε ποτέ. Ήταν μια κουκκίδα γεμάτη ενέργεια και δύναμη και πιθανότητες. Μπορεί να το ένιωθα μέσα μου να βράζει, αλλά εξακολουθούσα να μην το φροντίζω.

Σε κάποιους ανθρώπους, όμως, αυτό το παιδί δε μένει απαθές για πολύ καιρό. Απαιτεί την προσοχή που του αρμόζει. Βράζει, βράζει, αλλά ο ατμός δεν εκτονώνεται. Και έρχεται η στιγμή που όλο αυτό έρχεται και εκρύγνειται μέσα σου. Και ξαφνικά τίποτα δεν είναι όπως πριν. Όλα αυτά που θεωρούσες δεδομένα μπαίνουν σε διαδικασία αμφισβήτησης. Δε σε χωράει ο τόπος. Δε σου φτάνει ο χρόνος. Όταν ήρθαν τα πρώτα “συμπτώματα”, θεώρησα ότι έφταιγαν οι ορμόνες μου. Κάποιες πρόσφατες αλλαγές στη ζωή μου. Η πανσέληνος. Ένας τσακωμός με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Όλες αυτές οι αφορμές έρχονταν και έφευγαν, όμως τα “συμπτώματα” δεν υποχωρούσαν.

Το παιδί μέσα μου είχε πια θυμώσει για τα καλά. Και εκεί που νόμιζα πως θα τρελαθώ, αποφάσισα να σταματήσω και να ακούσω. Ανακάλυψα ότι για πάρα πολύ καιρό κάνω πράγματα που δε με ακφράζουν για να “ικανοποιήσω” άλλους. Θυμήθηκα ότι καταπιέζω τα γούστα μου για να γίνω αποδεκτή. Αποδέχτηκα ότι μέσα στην καθημερινότητά μου (σε μια ξένη πόλη με δύο παιδιά και χωρίς βοήθεια / δεν έχει σημασία), δεν αφιερώνω ούτε πέντε λεπτά στον εαυτό μου. Και είμαι ακόμα στην αρχή. Σιγά-σιγά μαθαίνω να αποκωδικοποιώ τα ξεσπάσματα του παιδιού που κρύβω μέσα μου. Προσπαθώ να του προσφέρω αυτά που του έχω στερήσει.

think

Υπάρχουν άνθρωποι που δε θα νιώσουν ποτέ το μέσα τους να επαναστατεί. Που θα ζήσουν μια ολόκληρη ζωή με ένα πικραμένο “παιδί” βαθιά στην ψυχή τους. Υπάρχουν κι άλλοι που πολύ νωρίς αντιλαμβάνονται τη σημασία του να φροντίζουν τις βαθύτερες ανάγκες τους. Το σίγουρο είναι πως όλοι έχουμε ένα παιδί κρυμμένο μέσα μας. Με δικαιώματα, ανάγκη για φροντίδα, αποδοχή, αναγνώριση. Ένα παιδί που είναι άδικο να το αγνοούμε. Να του στερούμε τη χαρά. Να το φιμώνουμε.

Αφουγκραστείτε τη φωνούλα που ακούγεται βαθιά μέσα σας. Εμπιστευτείτε την. Όσο πιο συχνά μπορείτε χαρίστε της κάτι από αυτά που ζητάει. Γιατί η ζωή είναι μία και ίσως σύντομη. Και για να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας, χρειάζεται να ικανοποιούμε και το παιδί μέσα μας. Ίσως έτσι γίνουμε λίγο πιο ευτυχισμένοι. Ίσως αντλήσουμε δύναμη για να είμαστε πιο σωστοί απέναντι στους δικούς μας ανθρώπους. Μόνο όταν είμαστε ικανοποιημένοι μπορούμε να είμαστε καλοί σύζυγοι, σωστοί γονείς, υπεύθυνοι επαγγελματίες, χρήσιμοι άνθρωποι. Τουλάχιστον εγώ και η μικρή Έλενα μέσα μου, αυτό πιστεύουμε! 🙂 🙂 😉 😛

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το:
0

You may also like...

One thought on “Φρόντισε το παιδί που κρύβεις μέσα σου

  1. Anonymous

    November 25, 2017 at 9:24pm

    Είναι τόσο βαθιά συγκινητικό να σε ακούω να μιλάς γι αυτό το όμορφο παιδί που είσαι,που έκανε τόσες σκανταλιές για να δείξει πως μεγάλωσε και έγινε τόσο σοβαρό για να μάθει επιτέλους να στρέφει το φακό στην αιώνια παιδικότητα…Ναι.Τώρα η πανσέληνος μπορεί να γίνει αυτό το μεγαάλο φεγγάρι που το μόνο που θα κάνει είναι να σε ακολουθεί!Απελευθερωτικές και όμορφες οι σκέψεις σου απόψε…

    Permalink  ⋅ Reply

Your email will not be published. Name and Email fields are required

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.