6 έξυπνες λύσεις σε καθημερινά προβλήματα της κουζίνας

1. Υπάρχει κάποιος τρόπος να ψήσω πιπεριές χωρίς να κάνω άνω-κάτω την κουζίνα;

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να ψήσετε τις πιπεριές είναι να τις αραδιάσετε σε ταψί και να τις βάλετε σε ζεστό φούρνο για περίπου 30 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν και να αρχίζει να μαυρίζει η εξωτερική τους φλούδα. Τις βγάζετε και τις βάζετε σε πλαστικό σακουλάκι κουζίνας, το δένετε και τις αφήνετε να κρυώσουν. Ο ατμός που απελευθερώνεται θα σας βοηθήσει να τις ξεφλουδίσετε εύκολα.

2. Πώς μπορώ να φρεσκάρω μια μπαγιάτικη φραντζόλα ψωμιού;

Είναι αρκετά δύσκολο. Μια λύση είναι να πασπαλίσετε την μπαγκέτα- καρβελάκι με λίγο νερό και να το ψήσετε σε δυνατό φούρνο για 5-10 λεπτά. Πρέπει όμως να το καταναλώσετε αμέσως, γιατί γίνεται ακόμα πιο σκληρό από πριν αν το αφήστε.

3. Τα ασπράδια των αυγών δεν φουσκώνουν όταν ετοιμάζω μαρέγκα.

Το πιο πιθανό είναι ότι το μπολ που χρησιμοποιείται δεν είναι απόλυτα καθαρό. Ακόμα και λίγος κρόκος αν στάξει, είναι δυνατόν να εμποδίσει τη μαρέγκα να φουσκώσει. Ακόμα μπορεί να χρησιμοποιείτε μικρό σύρμα για να χτυπήσετε τα ασπράδια ή τα ασπράδια σας να είναι πολύ κρύα ( πάντα να αφήνετε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα χτυπήσετε σε μαρέγκα), ή πάρα πολύ φρέσκα- είναι γεγονός ότι τα αυγά πρέπει να είναι λίγων ημερών για να φουσκώσει καλύτερα η μαρέγκα.

4. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ζεματίσουμε λαχανικά;

Αφήστε το νερό να βράσει πολύ και προσθέστε τα καθαρισμένα λαχανικά χωρίς να παραφορτώσετε την κατσαρόλα. Βράστε για 1-1,5 λεπτό ανάλογα με το μέγεθος και το πάχος των λαχανικών. Βγάλτε τα από τη φωτιά και σουρώστε τα. Τα βάζετε αμέσως κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για να σταματήσει ο “εσωτερικός βρασμός” και να διατηρήσουν το χρώμα τους. Τα αφήνετε να στραγγίσουν καλά και τα στεγνώνετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

5. Γιατί τα αυγά που βράζω κάνουν ένα γκρι “δαχτυλίδι” γύρω από τον κρίκο;

Ο γκρι δαχτύλιος είναι δείγμα ότι τα αυγά έχουν βράσει για περισσότερη ώρα από όσο πρέπει. Γι’αυτό πρέπει να υπολογίζετε το σωστό χρόνο βρασίματος των αυγών – 10-12 λεπτά είναι αρκετά για να γίνουν τα αυγά σφιχτά ενώ αν τα αυγά είναι πολύ φρέσκα ίσως χρειαστούν 1-2 λεπτά ακόμα. Μόλις τελειώσει το βράσιμο, βουτήξτε τα σε κρύο νερό και ξεφλουδίστε τα γιατί διαφορετικά συνεχίζεται ο “εσωτερικός βρασμός” και δημιουργείται αυτός ο δαχτύλιος που όμως δεν είναι καθόλου επικίνδυνος.

6. Θέλω να κάνω πουρέ πατάτας για όλη την οικογένεια και δε θέλω να τον κάνω με το χέρι. Μπορώ να χρησιμοποιήσω το μίξερ;

Μπορείτε, αλλά το χτύπημα στο μίξερ θα κάνει τις πατάτες να έχουν κολλώδη υφή και θα εξαφανίσει τη γεύση τους. Ο καλύτερος τρόπος, εκτός από το να τις λιώσετε με πιρούνι, είναι να τις πιέσετε σε χοντρό σουρωτήρι. Μετά αδειάζετε τον πουρέ σε κατσαρόλα και τον ανακατεύετε με βούτυρο και γάλα.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το:

Your email will not be published. Name and Email fields are required.